2024/10/17
微細バブルは、殺菌効果があることが多くの研究で報告されています。一方で、真核生物の酵母菌や、一部の細菌に対しては成長促進様効果が認められています。
本ページでは、微細バブルの細菌に関連した学術論文を紹介します。
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氷室 昭三, 出口 智昭, 高松 竜二. (2009).
混相流研究の進展, 4, pp. 95-102.
微生物に及ぼすマイクロバブルの効果.
Inatsu Y., Kitagawa T., Nakamura N., Kawasaki S., Nei D., Kawamoto S. (2011).
Food Science and Technology Research, 17, pp. 479-485.
Effectiveness of Stable Ozone Microbubble Water on Reducing Bacteria on the Surface of Selected Leafy Vegetables.
(安定オゾンマイクロバブル水の特定葉菜類表面の細菌減少効果)
Luu T.Q., Hong Truong P.N., Zitzmann K., Nguyen K.T. (2019).
Langmuir, 35, pp. 13761–13768.
Effects of Ultrafine Bubbles on Gram-Negative Bacteria: Inhibition or Selection?
(ウルトラファインバブルのグラム陰性細菌への効果: 抑制か選択か?)
Guo Z., Wang X., Wang H., Hu BLei Z., Kobayashi M., Adachi Y., Shimizu K., Zhang Z. (2019).
RSC Advances, 9, 30760-30767.
Effects of nanobubble water on the growth of: Lactobacillus acidophilus 1028 and its lactic acid production.
(乳酸菌1028の増殖と乳酸産生へのナノバブル水の効果)
Sobieszuk P., Strzyżewska A., Ulatowski K. (2020).
Chemical Engineering and Processing – Process Intensification, 159, 108247.
Investigation of the Possibility of Culturing Aerobic Yeast with Oxygen Nanobubble Addition and Evaluation of the Results of Batch and Semi-Batch Cultures of Saccharomyces Cerevisiae.
(酸素ナノバブル添加による好気性酵母菌培養の可能性調査とバッチとセミバッチにおけるサッカロマイセス・セレビシエ (Saccharomyces cerevisiae)の培養結果の評価)
Yamaguchi M., Ma T., Tadaki D., Hirano-Iwata A., Watanabe Y., Kanetaka H., Fujimori H., Takemoto E., Niwano M. (2021).
Langmuir, 37, 9883–9891.
Bactericidal Activity of Bulk Nanobubbles through Active Oxygen Species Generation.
(バルクナノバブルの活性酸素種生成による殺菌活性)
Ito M., Sugai Y. (2021).
Scientific Reports, 11, 16858.
Nanobubbles activate anaerobic growth and metabolism of Pseudomonas aeruginosa.
(ナノバブルは緑膿菌の嫌気性増殖と代謝を活性化させる)
Rafeeq S., Ovissipour R. (2021).
Foods, 10, 2154.
The Effect Ultrasound and Surfactants on Nanobubbles Efficacy against Listeria innocua and Escherichia coli O157:H7, in Cell Suspension and on Fresh Produce Surfaces.
(細胞懸濁液中および生鮮食品表面におけるリステリア菌および大腸菌(O157:H7)に対するナノバブルの効果に及ぼす超音波および界面活性剤の影響)
Fujita T., Kurokawa H., Han Z., Zhou Y., Matsui H., Ponou J., Dodbiba G., He C., Wei Y. (2021).
Scientific Reports, 11, 3068.
Free radical degradation in aqueous solution by blowing hydrogen and carbon dioxide nanobubbles.
(水素及び二酸化炭素ナノバブルの吹き込みによる水溶液中のフリーラジカル分解)